Weboldalunk a működése során sütiket (cookie) használ. Szolgáltatásaink igénybevételével Ön beleegyezik ezek használatába.További információ.
Termékek Menü

Ajtóbehúzók

Rendezés:
Nézet:

Ajtóbehúzó - akadálymentes közlekedés zárt ajtóknál is

Ajtóbehúzókra olyan esetekben szokott szükség lenni, ahol fontos, hogy mindig be legyenek csukva az ajtók, de az áthaladás mégis szabad legyen. Az ajtóbehúzók tehát azok a szerkezetek, melyek segítségével az ajtó nem csapódik be, ha nem használjuk a kilincset, hanem szépen lassan becsukódik magától. Ezeket például kórházakban, rendelőkben, áruházak bejáratánál, bankoknál és egyéb hivatalosabb helyeken alkalmazzák, hogy az ajtók mindig maguktól becsukódjanak, de ez ne okozzon fennakadást a közlekedésben. Az ajtóbehúzók olyan hidraulikus vezérlésű kis mechanizmusok, melyek működését egy speciális hengerben lévő olaj áramlás irányítja. Amikor kinyitjuk az ajtót, az ajtóbehúzó szerkezetben lévő rugó kifeszül, illetve amikor elengedjük az ajtót, visszanyomódik. Az ajtóbehúzókban található egy nyomáskiegyenlítő szelep is, mely segítségével a legtöbb modellen így állítható a becsukás erejének mértéke, illetve a zárási sebesség is. Vannak olyan szerkezetek is már, melyeknél lehetőség van arra, hogy amikor becsukódik az ajtó, kicsit lelassuljon a sebessége, hogy ne csapódjon be olyan hangosan, mely nemcsak a hang miatt lehet zavaró, de hosszútávon az ajtó szerkezetét is károsíthatja. A kényelem miatt pedig egyes ajtóbehúzó modelleken található speciális kialakítású kar is, mely kitámasztóként szolgál, így nem kell az ajtó aljára külön felszerelni erre egy le- és felhajtható lábat.

Ajtóbehúzó vásárlás előtt fontos megállapítani az ajtó súlyát és méretét, illetve a fölötte lévő helyet is, hiszen modelltől függően akár 5-10 cm-re is szükség lehet. S természetesen az sem mindegy, hogy kívülről vagy belülről szeretnénk felszerelni az ajtóbehúzót, mert ha rossz a környék, másnapra ellophatják, ha kívülre szereljük fel. Fontos a hidraulikus szerkezetben lévő olaj hőmérséklet érzékenységi faktora is, hiszen ha nem lehet optimálisan beállítani, akkor a meleg miatt nappal becsaphatja, éjjel pedig a hideg miatt pedig nem is biztos, hogy kattanásig be fogja csukni a szerkezet az ajtót. Ajtóbehúzó vásárlás előtt így fontos néhány szempontot figyelembe venni, illetve amennyiben nem vagyunk biztosak, szakember véleményét kikérni, hogy pontosan olyan modellt sikerüljön kiválasztani, mely eleget tud tenni minden elvárásunknak.